NL

 Introduktie tot de Mentastics: Hoe zou het zijn met de helft van de inspanning?

image


In deze cursus leer je eenvoudige bewegingen die zonder inspanning uitgevoerd worden. Het is een ritmisch samenspel van bewegen en gewicht voelen met aandacht vanuit lichtheid en gemak. Stress, stijfheid of pijn maken hierdoor plaats voor het ervaren van meer bewegingsvrijheid, diepe ontspanning en vitaliteit. Je natuurlijke houding en gemak worden weer herinnert door het autonome zenuwstelsel en deze ervaring kan je zo weer oproepen. Door de eenvoud leer je al snel deze nieuwe kwaliteit van bewegingen aan te wenden in al je dagelijkse activiteiten. (werk – sport – dans – meditatie – yoga – zang – acteren. Mentastics brengt bewust-zijn, verjonging en bevrijdt ons van klachten. Je kan weer weer genieten en in balans zijn te midden van ons drukke bestaan. Men is steeds weer verbaasd over de diepe, helende werking van deze nieuwe kwaliteit van bewegen ontwikkeld door dr. Milton Trager, de founder van de Trager Approach

Mentastics geeft bevrijding bij acute klachten – rugpijn, schouder en nek klachten, burn – out, migraine.  Na opgelopen lichamelijke trauma ( bletsures, gebroken ledematen, RSI … ) leert het je lichaam weer te herstellen zonder te gaan compenseren.

Voor mensen met MS en Parkinson geeft Mentastics ware handvaten om je balans in de voeten te blijven stimuleren.

Bij sportbeoefening leer je het lichaam te gebruiken met minder spierspanning waardoor je energie genereert i.pl.v energie op te branden. Bij tennis, golf, hardlopen, zwemmen is het een ware ondersteuning, ook om letsels te voorkomen.

Bij yoga, thai -chi, chi-neng en andere Martial arts geeft het een toegevoegde waarde door de verdieping in de kwaliteit van bewegen.

Voor muzikanten leert het je instrument zo te bespelen zonder spierspanning op te bouwen.

En in je werk leer je met mentastics om steeds weer bewust te zijn van je natuurlijke lichaamshouding. zodat je ontspannen achter de computer kan zitten of je afwas doen of te tuinieren of schilderen ….kortom:

Als je de ervaring van  – minder is meer – onder de knie hebt kan je dit in alles in je leven toe passen en dit geeft je rust en genieten in alles.

Lichtheid en vloeiende beweging voor lichaam en geest: Mentastics onderdeel van de Trager Appraoch – Reach the Mind – Teach the body -Free the spirit –

                                 

Weer in verbinding met je lichaam en zijn wijsheid

boomfoto

We leven in een tijd die sneller en sneller evolueert en waar er sneller en sneller geleefd wordt. Dit maakt dat we dikwijls ons zelf voorbij hollen. Ongemerkt werken we naar overspannenheid zijn, burn-out of depressieviteit, moeheid of slapeloosheid toe. En dan is de vreugde in ons dagelijks bestaan ver zoek. In deze workshop leren we weer in contact te zijn met ons lichaam: Weer te voelen, te luisteren naar de wijsheid van ons lichaam en er goed voor te zorgen. We spelen met dans, meditaties, klank en kleur. Je maakt kennis met eenvoudige handvaten zoals de Mentasticsbewegingen en BodyMindCentering.Je leert met bewustzijn te bewegen. Je zult zien al snel weer in verbinding te zijn met je lichaam, wat een eenvoudige ingang is om hiernu te zijn. Daardoor kan je stress en pijn voorkomen en weer met lichtheid en vrijheid bewegen in al je activiteiten.

Deze workshop is een onderdeel van een reeks maar staat ook op zichzelf.

Toegankelijk voor iedereen die de kwaliteit van zijn leven wil verrijken. De themas die we behandelen in deze reeks zijn ook bijzonder geschikt voor allen die zelf actief lichaamswerk doen, werken in de zorg of als counselor. We maken kennis met verschillende lichaamstucturen en organen. We exploreren de diverse kwaliteiten hiervan en ontdekken welke ons makkelijk afgaan en welke minder. Dit nieuwe bewustzijn draagt tot een verrijking van je aanraking, je ontmoeting, je inzicht in jezelf en van de ander.

Je lichaam, je tempel – Openen naar lichaamsbewustzijn

image002Geef jezelf twee dagen vrij van stress en zorgen maken, neem de tijd om in voeling te zijn met je eigen lichaam en zijn wijsheid.

Je leert met de eenvoudig maar diep werkende Mentastics® bewegingen hoe licht en makkelijk je kunt bewegen in je dagelijkse bezigheden. Je wordt je bewust van je lichaamsstructuren met Bodymindcentering® en verbaast jezelf met de ontdekking hoe scherp je intuïtie kan zijn. Met dans, kleur, klank en1 meditatie hervind je de verbinding met jezelf. De handreikingen in deze workshop neem je mee naar huis, je leert goed te zorgen voor je lichaam en te genieten door ontspannen aanwezig te zijn.

 

Mentastics® zijn een onderdeel van de Trager® Approach, ontwikkeld door Dr.Milton Trager. Deze bewegingen zijn gebaseerd op oa.voelen van gewicht en de vraag naar lichtheid, zachtheid, minder inspanning aan de eigen lichaamswijsheid. Spanningen die zich hebben opgebouwd in ons spier – en zenuwstelsel worden hierdoor uitgenodigd om los te laten. Waardoor we vrij snel weer vrijheid, lichtheid en flexibliteit ervaren in lichaam en geest. Voor meer informatie zie onder MENTASTICS/nL

*BodyMindCentering® werd ontwikkeld door Bonny Brainbridge Cohen. We exploreren hierbij de functionele anatomie van ons lichaam, visualisatie, hands – on oefeningen met partners en individuele exploratie in beweging. Daardoor herontdekken we onze natuurlijkheid in bewegen, onze individuele creativiteit, onze eigen klaarheid. We komen in voeling met verschillende lichaamssystemen oa. ons beenderstelsel, spierstelsel…., alsmede de organen, hart, maag.. de fluïde systemen. We maken kennis met de eigenheid van elk lichaamssyteem, orgaan… zijn klank en zijn trilling, zijn manier van expressie in beweging, zijn eigen kwaliteit. Waardoor we bewust worden hoe dit onze présence in het leven beïnvloed. We ontdekken in welke lichaamsystemen we ons prettig voelen en de welke we kunnen ontplooien…Vriend worden en bewust-zijn van ons lichaam!


Workshop Mentastics en Bodymindcentering voor Chi – Nengers

Deze dag besteden we aan een verdieping en verfijning van de Mentastics en het verbinden met een orgaan; ons hart.We werken met het fysieke hart en de hartchakra uit de Bodymindcentering methode. Onze bewegingen vloeien vanuit het hart naar de armen…….We maken kennis en verbinden ons met ons hartcentrum en ontdekken welke kwaliteiten  zich daar bevinden.

Door vanuit deze hernieuwde verbinding te bewegen, brengt dit een nieuwe kwaliteit in ons leven en dus ook in de Chi Neng.
Voor diegene die er vorige keer niet bij konden zijn beginnen we met een klein woordje over de Mentastics. Dit zijn geen speciale oefeningen maar meer een hernieuwde bewustwording in onze dagelijkse houdingen en bewegingen, gebaseerd op het voelen van het gewicht van het lichaam/lichaamsdelen tot in elke cel. Hierdoor kom je al snel terug in je natuurlijke houding en ervaar je diepe ontspanning in geest en lichaam en hierdoor verbinden we ons eenvoudig met de Qi.

Onnodige spierspanningen en stress in je dagelijks leven worden vervangen door ontspanning, gemak en lichtheid. Mentastics helpen je natuurlijke houding te hervinden en dat geeft energie, vrijheid en rust. Je neemt deze nieuwe ervaring mee in je werk, sport, dans, meditatie, yoga, etc.  Mentastics zijn geen oefeningen maar het leren van een nieuwe kwaliteit van bewegen die je in alles kan beleven. Dit voorkomt dat je stress, moeheid, slapeloosheid, pijn en stijfheid opbouwt in je lichaam. De mentasticsbewegingen zijn gebleken een ondersteuning te zijn bij oa. Chronische stress, moeheid, rug en schouderklachten.


Dans jezelf! Dans je vrij!


Met bewegen en dans kom je zo in voeling met jezelf. Je herontdekt je lichaam met zijn bijzondere structuren en organen en danst vanuit deze nieuwe ervaringen. (BodyMindCentering*) Je maakt kennis met dans als meditatie: Jouw energie te mogen dansen; vrij, spontaan en gemakkelijk het leven weer te vieren! Danservaring is niet vereist. Je kan de bewegingen en meditaties thuis verder verdiepen…..

 

Ik dans mijn leven, de levensvreugde en de pijn.

Ik dans wat ik voel en ervaar en denk en weet.

Ik dans alleen en ik dans samen.

Ik dans het Leven…..

 

Als ik vrij kan dansen,

Als ik beweeg vanuit mijn ziel,

Dan licht iets op in mijn bestaan.

 

Al dansend verken ik mezelf,

Verruim ik mijn bewustzijn,

Kom ik meer in contact met mijn lichaam

En mijn oorspronkelijke levenskracht.

Al dansend toon ik mij

En vind ik de verbinding met de ander….

 

 Marjan Daems

 

 


Dans je vrij , dans jezelf!

dans

In deze workshop komen we weer in voeling met ons zelf. We herontdekken ons lichaam met zijn bijzondere structuren en organen en dansen vanuit deze nieuwe ervaringen. We ontdekken dans als meditatie: gewoon jouw energie te moge dansen. Met klank, kleur en beweging geven we ruimte aan ons lichaam en herontdekken we onze eigen wijsheid. We schudden en dansen de hardheid los die we opbouwden in ons leven om weer vrij, los en gemakkelijk de energie te voelen stromen en het leven te vieren, onszelf te vieren. De bewegingen en dansmeditaties kan je daarna zelf verder exploreren.

Dit nieuwe gevoel van vrijheid  en verwondering nemen we met ons mee….

Vergeet de danser: het centrum van het ego: Wordt de dans en laat de dans zijn eigen stroom volgen – Osho


 


 


meditatie4

Introdukties tot de Osho® actieve meditaties in het Padma Centrum te Middelburg op woensdag avonden van 19.30 tot 21:00 uur. Je kan per avond deelnemen. Begeleiding: Satsavya -voor de data zie onder agenda/meditaties

Osho® No- Mind:

Gibberisch en let go Een methode van ontlading door geluid maken en beweging van het lichaam. Gibberish is door Osho beschreven als “een van de meest wetenschappelijke manieren om het brein schoon te maken. Het wordt gevolgd door een geleide ontspanning naar een staat van totaal loslaten.

Osho® Nadabrama :

De Nadabrama is gebaseerd op een Tibetaanse techniek. Met hummen en bewegingen met de handen wordt er een innerlijke balans gecreeerd, een harmonie tussen lichaam en geest. Kom met een lege maag en losse kleding.

Osho Chakra Breathing:

Deze actieve meditatie gebruikt een snel ritme van diep ademhalen en lichaamsbewegingen om de chakra’s te openen. Zeer krachtige techniek die veel emotionele blokkades kan doorbreken.Kom met een lege maag en draag losse kleding.

Osho Nataraj:

Nataraj is dansen als meditatie, totaal in de dans opgaan en verdwijnen.¨Laat de dans zijneigen stroom volgen. Forceer niet, volg en laat het gebeuren. Het is niet een doen, maar een gebeuren…..Net zoals de wind waait er de rivier stroomt, zo ben jij aan het stromen. Voel het. -Osho

Draag losse kleding

Osho Gourishankar:

Een meditatie waar ademhaling, het ¨gazen naar kaarslicht leidt tot spontane latihan. Deze meditatie kan je het gevoel geven dat je op de Gourishankar bent beland.

Osho Lachmeditatie:

De eerste 30 minuten: Lachen zonder reden, zomaar. We gaan naar binnen en vinden onze eigen lach, vanbinnen uit en we laten de lach toe om op te borrelen…zich te verspreiden over het hele lichaam, de handen lachen, de voeten lachen….En soms zwelt de lach en soms is het een stille giggel…Daarna liggen we neer en smelten samen met de aarde…..En daarna dansen we het leven.

-In het begin kan het wat geforceerd zijn…we zijn zo onecht geworden dat we niets Echts meer kunnen doen. We hebben nooit echt gelachen, gehuild, nooit werkelijk geschreeuwd…. In het begin kan deze techniek geforceerd zijn, ga gewoon door. Al spoedig kom je in contact met dat wat je onderdrukt hebt, zodra je daar belanden de energie vrijkomt, voel je je opgelucht. Je stroomt vol nieuw leven, je wordt herboren. – Osho

Osho Chakra sounds:

Muziek is een heel subtiele vorm van meditatie. De zeven tonen van de toonladder staan in verband met de zeven chakra´s van het lichaam, en iedere chakra heeft zijn eigen toon. Als je je aandacht op een bepaald chakra richt, kun je de bijbehorende toon in je lichaam omhoog horen komen. Het tweede chakra heeft twee tonen, het derde drie. Hierbij is de eerste belangrijk, en maken de andere twee er deel van uit, maar scheppen samen een harmonie. Met ieder hoger chakra wordt het samenspel groter, tot het bij het zevende chakra een heel orkest is. Ieder chakra heeft zijn eigen vorm, zijn eigen muziek, zijn eigen smaak en zijn eigen geur. Hoe dieper je in jezelf naar binnen gaat, hoe meer je de hele wereld tegenkomt, want als je het niet van binnen ziet, kun je het van buiten ook niet herkennen. Je hebt die referentie nodig.´ Osho.

De Gouden Lichtmeditatie :

Het gouden licht zal je helpen. Je hele lichaam zal er door gereinigd worden en het zal je vervullen met scheppende  kracht……Deze krachtige zuiverende en transformerende techniek kan je in de ochtend beleven en bij het slapengaan


waterlelie


In deze reeks van 7 lessen maakt u kennis met verschillende actieve meditatietechnieken ontworpen door de Mysticus Osho voor de mens van de 21 eeuw.De essentie van in meditatie zijn is getuige zijn, die plek in ons die toeschouwer is van ons denken, emoties en onze onze lichamelijke ervaringen. Je kan het vergelijken met het centrum van de cycloon. Alles draait en wervelt en is in beweging en diep in de kern van de cycloon is het niets, leegte, stilte. Wij leven meestal vanuit ons denken, identificeren ons met onze emoties en met ons lichaam. Je kan dus zeggen we zijn niet meester van ons zelf, maar slaaf van onze onze gedachten, onze emoties en ons lichaam. En daarmee zijn we niet in verbinding met die kern in ons die diepe rust, stilte en extase is en van waaruit we kunnen leven op een volwaardige manier in harmonie met het leven. Vele verlichten vonden op hun eigen wijze deze plek in zichzelf, die er altijd is en er altijd zal zijn, kenden zichzelf en werden, Meester van zichzelf. Osho is een verlichte van deze tijd die inzag dat de methodes van zijn tijdgenoten: Buddha, Zarathustra, Mahavir, Mohammed, Jezus niet echt meer aansluiten met deze hectische, zo snel ontwikkelende tijden. Hij verdiepte zich in de Westerse psychologie en sloeg een brug met de Oosterse eeuwenoude  esoterische wijsheid en ontwierp nieuwe meditatie technieken, aangepast aan de moderne mens, die leeft onder veel stress en voor wie het niet zo makkelijk is om stil te zitten. Deze meditatietechnieken hebben een actief deel waar je op verschillende manier spanningen, frustraties, opgehoopte angst, verdriet, booshied, kan van je afschudden, uitdansen, catharten, hummen om na totaal in actie te zijn gegaan, het makkelijker wordt om te zitten en gade te slaan en stilte en rust te ervaren in jouw centrum.

In deze introduktie reeks kan je kennismaken met o.a  Osho® Kundalini, -Natarj,–Nadabrahma, -Sufi-breathing, Gourishankar, Osho Dynamic. De meeste meditaties worden begeleid door muziek die verkrijgbaar is op CD. Na een kennismaking kan je zelf deze technieken thuis verder beoefenen. Je favoriete techniek gedurende 3 maanden beoefenen zorgt er voor dat het oude, ingeslopen automatiche leven langzaam plaats maakt voor een frisse, sprankelende respons in het moment.

Voor demonstraties van deze technieken kijk http://www.osho.com/Main.cfm?Area=Meditation&Language=English

The Osho meditations are registred trademarks of Osho International Foundation


%d bloggers like this: