NL

De Trager benadering is een lichaam/geest benadering van lichaamsre-educatie. Het is een systeem met zachte, ritmische bewegingen en aanraking die diepe relaxatie, toegenomen fysieke mobiliteit en een optimale lichaamshouding voor ogen heeft. Er zijn verschillende aspecten in deze benadering. Een deel waar de client passief is en lichaamsbewegingen ontvangt van de Trager Practitioner op de massagetafel en een ander aspect is waar de client actief is en comfotrable, vrije bewegingen leert te ontdekken voor zichzelf. Dit heet Mentastics Aan de basis van de Trager Approach ligt een re-educatie van het neuro–musculaire systeem, genoemd Reflex-Respons. Dit aspect betrekt de client in het terug wakker maken van ongebruikte spieren en werkt diep door in het onderbewuste.

Wat houdt een Trager Behandeling in?
De sessie begint met eenvoudige lichaamsbewegingen (Mentastics) gebaseerd op gewaar-zijn en voelen van lichaamsgewicht.Stress, pijn en stijfheid maken plaats voor diepe ontspanning en flexibiliteit. Dit ritmisch spel tussen bewegen en voelen kan je toepassen in al je dagelijkse bezigheden.
Het hands–on gedeelte op de massagetafel bestaat oa uit ritmische schuddingen en aanraking, waarbij patronen, ontstaan ten gevolge van ziekte, fysiek of emotioneel trauma, inclusief stress langzaam oplossen. Spieren die onbewust buiten gebruik zijn geraakt gaan weer hun werk doen. Al vlug ervaar je een diepe ontspanning, fysieke bewegingsvrijheid en mentale klaarheid.
In de slotfase wordt aandacht gegeven aan de verankering van de hernieuwde lichaamservaring, die je na de behandeling zelf weer kan oproepen. Uiteindelijk zal je merken dat het bewegen in het dagelijks leven lichter, vrijer en makkelijker wordt.

Waar is het goed voor?
Trager voor iedereen die zich goed wil voelen en thuis wil zijn in zijn eigen lichaam.
Deze benadering heeft in de loop der jaren zijn doeltreffendheid bewezen oa:

.Bij burn-outs is deze methode een ondersteuning om weer in balans te komen en het hernieuwde bewust -zijn en weer in voeling zijn met het lichaam maakt dat men evenwichtig weer het dagelijks leven en de werk situatie kan beleven.

Ter verlichting van chronische pijnen en slapeloosheid;

. Bij ouderen die hun goede lichaamshouding wensen te behouden, hun balans te optimaliseren (valpreventie);
.  MS, Parkinson, reuma, RSI en wiplash patienten leren op een nieuwe manier met hun beperkingen om te gaan;
. Hulpverleners in de zorg leren hun rug en schouders te sparen;
. Dansers, sporters  worden zich bewust van onnodige spierspanningen en kunnen hun prestaties verbeteren;
. Een speelse, lichte manier om met stress om te gaan en rust te ervaren tenmidden van ons haastig bestaan.

Wat is het


De Trager Approach, ontdekt door Dr. Milton Trager, is geen methode of techniek van lichaamsmanipulatie in die zin dat er rigide procedures zijn die verondersteld worden bepaalde symptomatische resultaten teweeg te brengen, maar is een benadering die een bewegings re-educatie aanleert. Dr.Trager benadrukte dat de patient die naar hem toekomt klaar is om een les te absorberen, in plaats van alleen maar een behandeling te ontvangen.Trager gaat niet over het bewegen van bepaalde spieren of gewrichten per se, maar door het gebruik van bepaalde bewegingen in de spieren en gewrichten ontstaan er specifieke gevoelswaarnemingen – positieve, aangename gevoelens die binnenkomen in het centrale zenuwstelsel en daardoor een verandering op gang brengen in het weefsel doormiddel van herhaalde bewegingen, voordurende terugkoppelingen van het motorische zenuwstelsel naar de hersenen en het spierstelsel. Het effect van een Trager sessie heeft de intentie om binnen te dringen in het onderbewuste en daar o.a. oude spanningen te vervangen door nieuwe ervaringen van diepe ontspanning.

Dr.Trager ontdekte dat de onmiddelijke resultaten van een behandeling konden worden versterkt en verdiept door de client zelf doormiddel van simpele bewegingen, Mentastics genaamd, die de weldadige lichaamsensatie, ervaren in de behandeling, weer oproepen.

The essentie van een Trager sessie is het communiceren van een rustigere, meer meditatieve en ontpannen staat van zijn van de gevoeligheid van de behandelaar naar de gevoeligheid van de client.

 

Edit

%d bloggers like this: