NL

Trager Mentastics: Vrij bewegen in bewust-zijn

lkjn

Mentastics ® zijn een reeks van zachte, speelse oefeningen die een essentieel onderdeel zijn van de Trager Approach. Een lichaamstherapie die wordt beoefend sinds de jaren 1920. De Trager Approach ® is bedoeld om diepgewortelde patronen op te lossen in de client, met de practitioner die begeleidt, om weer vrij te bewegen in een comfortabele manier waardoor spanning en stress kunnen vrijkomen. Mentastics stimuleren de cliënt zijn of haar zelfwerkzaamheid naar genezing, rust en balans.

Tijdens een Mentasticsles leer je moeiteloze bewegingen. In een ritmisch samenspel van bewegen en gewicht voelen ontstaat er positieve aandacht van lichtheid en gemak. Je ervaart al snel hoe spierspanningen opgebouwd door stress, verkeerde lichaamshouding en opgelopen trauma’s oplossen en het lichaam zijn natuurlijk welbevinden herstelt. De bewegingen aangewend in de Mentastics zijn eenvoudig, zacht, en heel natuurlijk. De zachte strekkingen en het gewicht voelen, bevorderen de flexibiliteit en het weer vrijmaken van je lichaam en geest . Je kan de Mentastics leren in een prive-sessies met een practitioner, of in klasverband. De Mentastics kan je dagelijks thuis uitvoeren in alles wat je doet en alzo weer vrij en licht, zonder spanning of pijn te bewegen. Ze zijn zacht en makkelijk genoeg om te worden uitgevoerd door mensen van alle leeftijden en welke lichamelijke conditie ook. Ze brengen je weer in balans op alle vlakken.

Voorbeeld: Een eenvoudige Mentastics beweging tijdens het computerwerk brengt onmiddelijk ontspanning, bevrijdt je van nek- en schouderpijn, voorkomt muisarm, frozen shoulder en oogklachten. Het is bijzonder om te ervaren dat deze simpele bewegingen zo een ingrijpend effect hebben en makkelijk te integreren zijn in je dagelijks leven.  Zo wordt o.a. onnodige inspanning vervangen door ontspanning.

Mentastics hebben hun effect bewezen oa:

-Bij het werken onder grote druk als hulp om in balans te blijven
-Ter verlichting van chronische pijnen, slapeloosheid en psychisch onevenwicht
-Bij ouderen die hun goede lichaamshouding wensen te behouden, hun balans te optimaliseren (valpreventie) en om  meer zelfvertrouwen en balans te ervaren
-MS, Parkinson, reuma, RSI en wiplash patienten leren op een nieuwe manier met hun beperkingen om te gaan
-Hulpverleners in de zorg leren hun rug en schouders te sparen
-Dansers en sporters worden zich bewust van onnodige spierspanningen en kunnen daardoor hun prestaties verbeteren.

Voor iedereen die weer rust wil voelen en weer thuis wil zijn in zichzelf. Mentastics brengen een kwaliteitsverandering teweeg in je lichaamshouding, je mentaal-emotionele houdingen en je adempatronen.

Mentastics kan je beleven in welke activiteit ook.

 

Mentastics op de werkvloer – Satsavya vind hier tesamen met kraanman hoe je zonder spierspanning uren achter elkaar een kraan kan bedienen. Om alzo schouder- , nek en rugklachten te voorkomen.

Uitspraak na een Mentasticsles

 

Ik ben zeer verrast en getroffen door de eenvoud en het resultaat van het ‘spelen’ met je lichaam/lichaamsgewicht. De diepe ontspanning, lichtheid in het bewegen en de eenheid van bewegen heb ik als subliem ervaren. Het is thuiskomen bij mezelf. Op deze manier is het hele dagelijks leven ‘speeltijd’. En door dit ‘spelen’ = het ritmische spel tussen bewegen en voelen, heb ik steeds frequenter en regelmatiger door de dag, verbinding met mezelf en met de levensenergie rondom mij.” Karin Kooiman – Fysio Therapeute

Mentastics bewegingen – Een weg naar natuurlijk bewegen
een weg naar gemak,
een weg naar verjonging!

 Wat is lichter? Wat is zachter? Wat is vrijer?

Met deze vragen lanceerde Milton Trager de Trager® Approach – een methode die over heel de wereld mensen helpt om met meer vrijheid en gemak te bewegen, natuurlijk zonder onnodige spierspanning – dit nieuwe bewustzijn in bewegen is de sleutel tot helen, gezondheid en wel-zijn.

Mentastics? Nooit van gehoord? Ja het is ook niet zo makkelijk uit te leggen wat Mentastics precies voorstelt. Het is namelijk vooral weer in voeling komen met je lichaam!
Het zijn geen oefeningen maar een nieuw bewustzijn om je lichaam te bewegen, zoals je als kind ervaarde, vanuit natuurlijkheid zonder streven, ambitie, onnodige kracht inspanning.
Ïn de Mentastics  vinden we onze natuurlijke lichaamshouding terug, dan werk je weer mee met de zwaartekracht en dat brengt gemak, flexibilteit en goed voelen met zich mee.

              

Trager  Mentastics is een bijzonder eenvoudige benadering tot lichaamsbeweging die ons kan verlossen van door stress opgeslagen spanningen en die pijnen, stijfheid en ongemak vervangt door plezierige gewaarwordingen. De bewegingen zijn makkelijk, zacht en zijn voor mensen van alle leeftijden of welke lichaamelijke conditie ook. Ze brengen je een weg naar leeftijdloosheid – een gratieuse, vrije en energieke staat van zijn.
De vraagstelling: Wat is vrijer? Kan kwalitatieve veranderingen teweeg brengen – niet alleen in de fysieke bewegingen maar ook in  het voelen van je houding en mentaal/emotionele atitudes in je ademhaling en geest.

Ervaringen

De Tragersessies en Mentastics hebben mij meer bewustwording gegeven van mijn lichaam, waardoor ik ook rustiger en meer aanwezig ben. Van moeten en willen ben ik meer aan het spelen, genieten,zijn. Ik intergreer het ook in mijn werk en dat is zoveel leuker en minder vermoeiend geworden!- Heidi K.

Mentastics met Satsavya hebben me ontzettend geholpen in mijn golf practise. Het terug staan in mijn natuurlijke houding, waardoor ik nog meer vanuit mijn gewicht speel. Het is zo simpel dat het bijna niet te geloven is. Minder is meer. – Amalesh G.

Liefdevoller omgaan met je lichaam, merkbaar in lichaam en geest,zachtheid. Na de mentasticsles ben je lichter ,meer geaard en vrolijker. Els M.

De Mentastics en sessies met Satsavya hebben me gegeven dat ik zelf de tools in handen heb om te ontspannen. En ook de ontspanning opzoeken tijdens het muziekmaken ( piano. Viool) heb ik geleerd nu! Helen J.

Mentastics heeft me weer in verbinding gebracht met mijn lichaam en mijn natuurlijke manier van bewegen.  De eenvoud en het gemak waarmee je je opnieuw leert verhouden tot je lichaam zorgt voor een hernieuwde zijnstoestand en verlevendigt je denken, voelen en handelen. Pijnlijke plekken in het lichaam worden weer zacht, soepel en ontspannen, zoals ik nog niet eerder heb ervaren. De opgelopen trauma’s in mijn leven en de daarmee gedurende jarenlange patronen van gejaagdheid en negatieve copingsstrategieen maken plaats voor openheid, lichtheid en ruimte. Ik doe nog niet zo lang mentastics, maar de ervaringen ermee zijn duidelijk van positieve invloed op mijn kwaliteit van leven. R.Vonk

Mentastics heeft me lichamelijk sterker gemaakt.Ik heb bijna nooit geen rugklachten meer,door deze verkeerd te gebruiken,en steeds over mijn grenzen te gaan. Het is geintergreerd in mijn werk en mijn dagelijks leven. Zodat ik veel minder last heb van lichamelijke ongemakken. Ik voel me sterker,heb meer zelfvertrouwen,en ben opener geworden. Het werkt ook door in je psyche.
Ik zou het iedereen aan willen bevelen. Riky V.

VRIJ BEWEGEN MET TRAGER-MENTASTICS
DE WARMTE , SPEELSHEID EN EENVOUD VAN HET ERVAREN VAN HET LES GEVEN
HEEFT EEN DIEPE WERKING OP HET LICHAAM.
DOELTREFFEND ZOALS GEVOEL, LICHAAMS HOUDING, SOEPELHEID, PREVENTIE.ENZ.
ELKE DAG ,  DE ERVARING VAN DE ONTSPANNING .
ONZE EERSTE LES WAS EEN PROEF LES ,
EN ……NOOIT MEER GESTOPT . JAN EN CORRY

Ik merk dat ik nog zelden lage rugpijn heb !!! Dat komt zeker door de aandacht op heupbreedte en op de juiste wijze staan !
Verder ervaar ik steeds vaker dat ik mijn kaken meer ontspan , doordat ik eindelijk mijn hoofd kan laten rusten op de atlas!!!
Het zo duidelijk voelen van ruimte, zachtheid en toch stevigheid na de bewegingen is iedere keer weer een verrassing en heel fijn – Marian

Mentastics heeft mij soepelheid en ontspanning gebracht,vroeger had ik gespannen rugspieren na een uur werken in mijn tuin,daar heb ik nu geen last meer van,sinds ik mentastics doe voelt mijn lijf ruimer,zachter,meer in balans,ik ben me meer bewust van mijn manier van bewegen,satsavya geeft les op een lekker ontspannen manier,presteren staat niet in ons woordenboek. Rita L.

Sinds enkele jaren verzorgt Satsavya Mertens Mentasticslessen en Trager behandelingen in Padma.
Op woensdag is er de mogelijkheid om deze lessen bij te wonen.
Lees meer >>

Mentastics tijdens een Trager behandeling Een belangrijk onderdeel van de Trager Approach zijn de Mentastics. Dr Milton Trager introduceerde deze eenvoudige, plezierige bewegingen zodat de client het welzijn, ervaren in een sessie, zelf weer kan oproepen en versterken. Het zijn zachte, moeiteloze bewegingen die doormiddel van de zwaartekracht en het momentum de gewrichten of het aangedane weefsel uitnodigen om hun natuurlijke lengte weer aan te nemen en weer vrij en weer natuurlijk te bewegen. De client wordt uitgenodigd om met aandacht de invloed van deze bewegingen te voelen. Dit bewust- ervaren, verruimende gevoel kan oude beperkende houdingspatronen oplossen.

Satsavya begeleidt ook klassen Mentastics voor jongeren, voor zorgverleners en in bedrijven om stress–gerelateerde klachten te voorkomen en om weer pretiig en relaxed te werken. Mentastics is een onderdeel van de innovatieve Trager Approach, ontdekt door dr. Milton Trager, zie http://www.trager.nl  en http://www.trager.com enwww.tragerus.org

Trager Mentastics (toegelicht door Betty Fuller, grondlegster van het Trager Instituut) is een uiterst simpele manier van lichaamsbeweging die een eind kan maken aan stressgerelateerde spanning en aangename gewaarwordingen in de plaats kan brengen van kwaaltjes en pijntjes. De bewegingen zijn eenvoudig uit te voeren, doen heel prettig aan en zijn geschikt voor mensen van alle leeftijden en fysiek vermogen, van de atleet tot de lichamelijk beperkten. Ze voeren tot leeftijdloosheid – een elegante, vrije en energieke staat van zijn. En ze kunnen een diepgaande verandering teweegbrengen in veel verschillende kwalen (en deze voorkomen), van pijn in de onderrug tot verlamming. Wanneer iemand de non-verbale taal van Trager Mentastics gaat toepassen, bereikt hij heel snel de verruimde toestand waarin contact mogelijk wordt met de diepste innerlijke lagen van bewustzijn. De miniemste beweging die vergezeld wordt van de gedachte ‘Wat is vrijer?’ kan al wezenlijke veranderingen in gang zetten, niet alleen in de fysieke beweging zelf, maar ook in de psychische ervaring van lichaamshouding en gebaar, in mentaal/emotionele reacties en in ademhaling en geest.

%d bloggers like this: